Terug naar de vorige pagina    Het Reuzengebergte


Van de vele bergketens die TsjechiŽ rijk is, is het Reuzengebergte het hoogst. Dit beschermde nationale park, dat zich tot ťťn van de grootste van Midden Europa mag rekenen is onderverdeeld in 12 natuurreservaten. Het bevindt zich aan de Poolse grens en kenmerkt zich door zijn vlakke, afgeronde toppen, griezelige diepten en ijskoude bergmeren. De gemiddelde hoogte van dit gebergte van ongeveer 40 bij 20 kilometer is 1200 meter, maar er zijn ook diverse toppen boven 1500 meter. Het hoogste is Snezka (sneeuwkop) met 1602 meter. Het hele gebied leent zich bij uitstek voor (berg)wandelaars en mountainbikes, want er zijn vele (meer dan 1000) gemarkeerde routes langs klaterende beekjes en prachtige watervallen.

Vanwege de noordelijk ligging van dit gebergte staat het bekend als sneeuwzeker en er zijn zeer veel lokaties waar wintersport bedreven kan worden. De grootste centra zijn: Špindleruv Mlyn, Pec pod Snezkou, Janske Lazne, Rokytnice, Harrachov en Vrchlabi, waarbij de laatste ook wel de toegangspoort tot het Reuzengebergte wordt genoemd, dit vanwege de centrale ligging in het gebied.  Al deze plaatsen zijn ook in de zomer zeker een bezoek waard. Het Reuzengebergte dankt zijn naam aan de legendarische reus Krakonos. Volgens de overlevering beschermt  hij de natuur van dit gebied en straft iedereen die het bevuilt.

Het Reuzengebergte vormt jaarlijks het toneel voor de wereldkampioenschappen skiŽn en andere internationale ski-, langlauf- en skibobwedstrijden, die voor de toeschouwer altijd een een spannend schouwspel vormen. Natuurliefhebbers kunnen gebruik maken van de talrijke berghutten die zich verspreid langs de skiroutes bevinden.

Op dit moment hebben we 3 huizen in de verhuur (Horni Kalna, Vrchlabi-Herlikovice en Cerny Dul). Deze bevinden zich allen vlak bij Vrchlabi dat centraal in het Reuzengebergte gelegen is.